Vérian besteedt applicatiebeheer kinddossier deels uit

Alfred de kiewit Consultant JGZ

Zorgorganisatie Vérian gebruikt het digitaal dossier Jeugdgezondheidszorg KD+ van Topicus. Vanwege interne afschaling besloot Vérian vorig jaar het beheer daarvan deels uit te besteden aan een functioneel applicatiebeheerder op afstand (‘FAB op afstand’) van Topicus.

Gepubliceerd op: Maart 17, 2021

Eén van deze beheerders - Sharda Kraaijenveld - werkt nauw samen met een ‘key user’ van Vérian. Jeugdverpleegkundige en key user Desirée Kralemann van Vérian vertelt over deze bijzondere samenwerking met Topicus.


Desirée Kralemann werkt sinds 2001 bij Vérian als jeugdverpleegkundige. Naast de uitvoerende taken van een verpleegkundige kreeg ze er in 2016 een rol bij; die van key user van het KD+. Desirée: “Omdat de applicatiebeheerder vertrok en Vérian afschaalde, is ervoor gekozen de taken op een andere manier te beleggen. Ik heb toen meer uren gekregen voor het KD+ en daarnaast zijn we gestart met een functioneel applicatiebeheerder (FAB) op afstand van Topicus.”


“Wanneer ik met vakantie ben, neemt onze FAB op afstand zelfs de dossieroverdracht van mij over. Bovenal denkt onze FAB heel erg mee over ons hele werkproces van het Kinddossier”

Desirée Kralemann


Desirée noemt zichzelf de ‘signalerende tussenpersoon’ en neemt zelf ook een deel van het beheer voor rekening. Denk daarbij aan het inrichten van accounts voor nieuwe medewerkers en het helpen van collega’s. Maar ze zou niet zonder haar FAB op afstand kunnen en willen. Desirée: “Sharda wijzigt formulieren, schoont samen met mij de data op en kijkt mee bij het behandelen van mislukte overdrachten in het systeem. En wanneer ik met vakantie ben, neemt onze FAB op afstand zelfs de dossieroverdracht van mij over. Bovenal denkt onze FAB heel erg mee over ons hele werkproces van het Kinddossier. Door onze directe samenwerking wordt voor mij steeds duidelijker hoe het KD+ achter de schermen werkt en is mijn kennis over het Kinddossier vergroot.”

Hoewel ze veel beheertaken zelf weet uit te voeren en intern vaak als vraagbaak optreedt, is een FAB op afstand volgens Desirée van grote meerwaarde. “Sommige processen zijn zo specifiek. Deze kan en wil ik ook niet zelf kunnen oplossen, dan had ik een ICT-opleiding moeten gaan volgen in plaats van jeugdverpleegkundige te worden”, zegt ze lachend. “Gelukkig zijn de lijntjes naar Topicus heel kort en worden vragen snel beantwoord. Ik ben heel erg tevreden hoe de samenwerking verloopt.”Ondersteuning nodig bij uw KD+ applicatiebeheer? Topicus ontzorgt met FAB op afstand door beheerders in te werken, bij te scholen en applicatiebeheer (tijdelijk) over te nemen. Wilt u meer weten over deze mogelijkheden? Neem dan contact op met Femke Goedvolk (femke.goedvolk@topicus.nl)