Hoe monitor je efficiënt en coronaproof de mentale gezondheid van middelbare scholieren?

Matthea Vrijmoeth-van Dijk Consultant JGZ

Dat kan volledig digitaal via KD + en de computer, mobiel of tablet van de school of jongeren.

Gepubliceerd op: Oktober 23, 2020

Dat kan volledig digitaal via KD + en de computer, mobiel of tablet van de school of jongeren. Lees hieronder hoe JGZ-professional Marian op deze manier gezondheidsonderzoek afneemt voor de tweede klas.

JGZ-professional Marian neemt een gezondheidsonderzoek af in klas 2 van een middelbare school. Van tevoren heeft ze de vragenlijst inclusief de inlogcodes en bijbehorende correspondentie, waaronder een (toestemmings-)brief voor de ouders, eenvoudig klaargezet voor de betreffende klas. Marian hoeft deze niet meer handmatig aan te maken want alle genoemde informatie is al automatisch voorgeselecteerd.

Ze deelt de persoonsgebonden inlogcodes uit in de klas en de jongeren vullen vervolgens de vragen in op hun computer, smartphone of tablet. Sommigen zijn al na een kwartiertje klaar. De rest volgt snel. Jongeren lezen meteen hun persoonlijke advies. Marian heeft via het systeem KD+ direct alle jongeren met een indicatie in beeld. Ook krijgt ze beeld bij de mogelijke problemen die spelen in de klas en ziet ze aandachtspunten van de klas als geheel. Met jongeren bij wie dat nodig is, plant ze direct en heel eenvoudig individueel afspraken in en bepaalt ze vervolgacties.

Door het overzicht is het snel inzichtelijk welke jongeren acute problemen hebben en dus als eerste geholpen moeten worden. Marian denkt nog even terug aan de oude manier van werken met al dat handmatige werk. De lange en complexe voorbereiding, jongeren die heel lang bezig zijn met invullen, het tijdrovende verwerken van de antwoorden en vervolgacties plannen… Dat gaat nu gelukkig zoveel sneller en gemakkelijker.